MOZAİK YAPIMINDA HANGİ ALETLERİ KULLANIYORUZ
Mozaik eserlerimizin yapım aşamasında camları şekillendirmek için bize yardımcı olan el aletlerimiz vardır. Doğru kullanılırlarsa yıllarca dayanabilir ve sayısız eser üretebilirler. Şimdi bu sanat dalında en çok kullanılan aletleri tanıyalım;
ZAGZAG:
Birçok çeşidi olan bu aletin ortak mantığı, iki yuvarlak elmas daire arasında camların sıkıştırılarak kesilmesini sağlamasıdır. Türkiye’de farklı ülkelerdeki bir çok modeli bulabiliriz. En çok kullanılan zagzag modelleri aşağıdaki modellerdir:
CAM ELMASI:
Kullandığımız camların kesiminde en çok kullandığımız aletlerden biri cam elmasıdır. Kullanım şekli; ucunda bulunan minik elmas daire ile kesilecek olan cam yüzeyin üstünde bir seferde düzgün bir şeklide çizgi çizmek ve sonrasında çizilen yerden ayrılmasıdır. Elmasların cam yüzeyinde kolay ilerleyebilmesi için uçlarını ıslatmak amacıyla gaz yağı yada şimdilerde elmas yağı kullanılmaktadır. Bu yağ, ister elmasın içinde bulunan bölmede ister küçük bir kavanoza konmuş yağlı pamuğun içinde kullanılabilir. Kullanım şekli kişiye bağlıdır. Buradaki mantık elmasın daha verimli çalışması ve korunmasıdır. Elmaslarda gövde metal yada plastik olabilir. Ayrıca ince uçluları ve geniş uçluları da bulunmaktadır.
ÇITLATMA PENSESİ:
Elmas ile çizmiş olduğumuz camın çizilen yerden ikiye bölünmesini sağlamak için kullandığımız alettir. Ucunda silikon uçlar bulunmaktadır. Ancak bu uçlar çok çabuk deforme olduğu için sonrasında yara bandı ile kendi uç yastıklarını yapabiliriz. Eğer bu yumuşak yüzeyi oluşturmazsak camlar çıtlatma esnasında bölünmeyecek; kırılacak veya zarar görecektir. Ayrıca yaylı ve yaysız modelleri bulunmaktadır. Aşağıda yaylı modele dair bir örnek gösterilmektedir:
CAM ÇAPAK ALMA PENSESİ:
Cam kesimi sırasında kenar kısmında kalan ince şekilsiz çapakların alımı için kullanılır. Ayrıca elmasla çizilmiş ince kenarlarında koparılmasında da kullanılabilir. Yine bu aletin de yaylı ve yaysız modelleri vardır. Aşağıda yaylı modele dair bir örnek gösterilmektedir:
RODAJ MAKİNASI:
Özellikle kalıplı cam kesimlerinde camların yan yüzeylerin çapaksız ve temiz olması, parçaların birbirine oturması ve devamlılık açısından önemlidir. Camın kenarında kalan çapak, diğer kalıplı parçanın düzgünce yaklaşmasına engel olur. Bunun için tek makina aletimiz olan Rodaj Makinasını kullanırız. Makinanın üstünde bulunan zımparalı metal kafa ıslak sünger ile ıslanarak camın yüzeyini pürüzsüzleştirir. Bu makinanın büyük ve küçük boyları bulunmaktadır. Mozaik atölyelerinde büyük veya küçük boyları kullanılmaktadır. Mozaik sevgisini evlerinde devam ettirmek isteyen öğrencilerim küçük modelinden almayı tercih etmektedir.
KÜÇÜK MASA ÜSTÜ SÜPÜRGE-FARAŞ:
Cam kesimleri sırasında oldukça küçük çapaklar çıkmaktadır. Bunlar elimizin altında olduğu müddetçe bize zarar verebilir. Bu küçük çapakları süpürmek için asla elimizi kullanmamalıyız. Bu nedenle mini süpürge mozaikte olmazsa olmaz aletlerdendir.
ŞEFFAF SİLİKON VE ENJEKTÖR:
Cam mozaik yapımında parçaları yüzeye yapıştırmak için çeşitli yapıştırıcı özellikli malzemeler kullanılabilir. Ben şeffaf silikon kullanıyorum ve bu alanda Sista markasını çok başarılı buluyorum. Kaliteli bir silikon kullanmak hem zamandan tasarruf ederek daha hızlı ve etkili çalışmamıza imkan verir hem de kötü kokusu ile bizi rahatsız etmeden çalışmalarımıza devam etmemizi sağlar. Silikonu yapıştıracağımız bölgeye/cama daha rahat sıkmak için enjektör kullanabiliriz. İğne takılmadan doldurulmuş bir enjektör bunun için oldukça pratik bir çözümdür.
DERZ DOLGU MALZEMESİ:
Eser bittikten sonra parçalar arasında kalan boşlukları derz dolgu malzemesi ile dolduruyoruz. Bu eserimizin korunmasını ve uzun yıllar bozulmadan durmasını sağlamaktadır. İşlevsel özelliği olan eserlerde de derz olması onların daha rahat kullanılmasını sağlamaktadır. Derz malzemesinin farklı renkleri olmakla birlikte genel olarak gri, beyaz ve bej derz kullanılmaktadır.
DİĞER MALZEMELER:
Bütün bu aletlere ek olarak yanımızda ince uçlu kalem, silgi, ahşap cetvel, not defteri, önlük, malzemeleri ve kesilen camları saklayacağımız kutular, ıslak mendil, havlu kağıt bulunması bize kolaylık sağlamaktadır.