Eser Adı: MABET

(Anlamı:Bir dîne inananların ibâdet etmelerine mahsus yer, tapınak, ibâdethâne )

Eser Ölçüsü: 70 cm x 90 cm

Ayasofya tarihi açıdan pek çok medeniyeti görmüş ve her medeniyet için ayrı öneme sahip olmuştur.Tarih boyunca pek çok kez hasar gören, hatta yeniden inşa edilen Ayasofya, yaklaşık 1700 yıllık bir serüvene sahiptir. Türk tarihinin en büyük olaylarından Ortaçağ’ı sonlandırıp,Yakınçağ'ı başlatan İstanbul'un Fethinin sembollerindendir. Belirli dönemlerde kilise olarak vasıf taşıyan Ayasofya, Osmanlı Devleti'nin İstanbul'u topraklarına katmasının ardından ise cami vasfını kazanmıştır.

Eserimde farklı teknikler kullanılarak Ayasofya Cami-i Kebir’in sahip olduğu farklı sembol ve süslemelerine yer verdim.

Bunlar;

Ayasofya Camiinin yarım vektörel görüntüsü cam mozaik tekniği ile çalışılmıştır.

Hat tarihimizin büyük ustalarından Kadıasker Mustafa İzzet Efendi'ye ait hat levhalardan ‘’Allah (c.c.)’’ cam mozaik tekniği ile yazılmıştır. Yuvarlak olan bu levhaların orijinal çapı 7,5 metre, harf kalınlığı ise 35 cm.dir.

İmparatorların taç giyme alanı.Buradaki daire şeklindeki renkli alanlar Ayasofya'nın yapımında kullanılan mermerlerden örneklerdir. Eserde cam mozaik tekniği ve orta kısımda antik ayna kullanılmıştır.

Cami içinde yer alan 4 adet Serafim Meleklerini tasviren iki adet polyester malzemeden yapılmış kanatlar renklendirilerek kullanılmıştır.

İç kısımda "terleyen sütun" ya da "dilek sütunu" olarak adlandırılan bronz levhalar ile kaplı, ortası oyulmuş bir sütun yer alıyor. Ve bu sütun, özellikle yabancı konuklar arasında kutsal sayılıyor. Eserde seramik olarak sütunun oyuk kısmı yapılmış ve aslına uygun renklendirilmiştir.

Komnenos Mozaiğinde yer alan imparatorun eşi Macar asıllı Eirene’nin kıyafetinden ayrıntı cam mozaik tekniği ile çalışılmıştır.

İstanbul ve Ayasofya Hıristiyan dünyası için her zaman çok önemli olmuştur. Sicilya’da yer alan bir Kilise, İstanbul’a gönderilen sanatçılarının Ayasofya'da yaptıkları inceleme sonunda ülkelerinde bu mozaiklerin farklı renkler de eklenerek yaratılmaya çalışılmıştır. Eserde bu mozaiklerden de bir desen cam mozaik tekniği ile çalışılmıştır.

Ayasofya'nın sütun başlıkları mermer işçiliği açısından oldukça muhteşemdir. Yıllarca geçirdiği yıkım ve yenilenme izleri bahçe kısmında bulunan yarım sütunlarla sergilenmektedir. Eserde yeni ve eski sütun başlıklarına ithafen polyester malzemeden sütun başları mermer efekti verilerek kullanılmıştır.

Ayasofya’nın kaybettiğimiz en şirin sembolü kedi Gli ve ona arkadaş olarak getirilen Ankara kedisi Kılıç’a ithafen kedi pati adımları.

Eser Yapım Aşamaları

Loading